Venocaps - NL
Diastop NL

50 VOORBIJ? EEN CHECK-UP IS ALTIJD NODIG!

07 november 2019

Ben je in goede conditie? Een moeilijke vraag, toch? Wel, je kunt er maar beter een antwoord op hebben! Op je 50ste kan je die typische ouderdomsziektes nog wel even de wacht aanzeggen. Maar toch: een medische check-up verlengt je leven niet alleen… Het kan je leven ook gewoon rédden.

Ben je de 50 voorbij? Kruis dan dit woord aan, mét stip: PREVENTIE.

Doe geregeld aan sport (om bijvoorbeeld verlies aan spiermassa– ook wel sarcopenie – af te remmen), eet gezond (minder suikers, zouten en slechte vetten), vermijd sigaretten, nutteloze medicijnen, stress, en een te veel aan alcohol.
En dan is het nog niet genoeg. Want met goede leefgewoontes ben je nog altijd niet honderd procent veilig. Soms moét je gewoon even langs de dokter passeren … Ook al gaat alles goed.

Een check-up is altijd nodig. Hoe ga je anders je cholesterol controleren? Hoe weet je anders hoe het met je aders is gesteld? Hoe spoor je anders borst- of darmkanker op? Of nog: hoe meet je je mentale gezondheid? Een preventieve check-up heeft zo zijn belang, als je je algemene gezondheidsniveau wilt nagaan of als je een typische ouderdomskwaal zo snel mogelijk wilt opsporen. Laat die check-up uitvoeren door een huisarts of een specialist.

Check-up van het hart


Een cardiologische update, is dat nu écht nodig? De cijfers van de Belgische Cardiologische Liga spreken voor zich. «Hart- en hersenaandoeningen blijven dé Belgische gezondheidsplaag.
Ze zijn samen verantwoordelijk voor één derde van de overlijdens».
Nog niet overtuigd ? «De lijst met risico’s op hart- en vaatziekten is lang. Het probleem: tegen sommige gevaren sta je machteloos. Familiale en genetische afwijkingen, ouderdom, de komst van de menopauze, of gewoon al het gegeven dat je een man bent… Daar heb je zelf geen invloed op.»

Wat kan je huisarts dan wél doen? Heel wat. Polsslag, bloeddruk en hartslag meten, of de vetbalans in het bloed nakijken en de verhouding nagaan tussen goede en slechte cholesterol. Ga ook eens langs bij een cardioloog voor een inspanningstest. Samen brengen hart- en huisarts je risico op de meest voorkomende hartkwalen in kaart. Chronisch hartfalen, verzwakkingen van de kransslagader, hartritmestoornissen en hartklep-falen.

Screening van het risico op osteoporose


Osteoporose is een aandoening die je niet voelt. Wie heeft er ooit al eens pijn gehad aan zijn botten? Niemand. Net daarom is osteoporose moeilijk op te sporen. Nochtans heeft één op de drie Belgische vrouwen in de menopauze er last van, net als één op de vijf Belgische mannen boven de 50. Alleen al in België tellen we jaarlijks 80.000 breuken.
Om nog te zwijgen van de complicaties, trauma’s en de gevolgen van operaties. Want ook daar boezemen de cijfers angst in: «Elke twintig seconden loopt er iemand ter wereld een dijbeenbreuk op. Dat betekent 1.600.000 breuken per jaar. » (Wereld Osteoporose Dag).
Ook na de menopauze blijft de osteoporose trouwens een risico. En wie ooit een breuk opliep, zal ongetwijfeld nog iets breken.

Daarom is een botdensitometrie levensbelangrijk, voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Ze kan letterlijk levens redden. Met een botdensitometrie meet je de dichtheid van de botten. Is die te zwak? Dan loop je risico op breuken, en start je best met een preventieve behandeling.

Kanker check-up


Een onderzoek brengt bepaalde soorten kanker – of bepaalde onregelmatigheden die voorafgaan aan kanker – aan het licht. Zo ontdek je verschillende kankers nog lang vóór de eerste symptomen opduiken: baarmoederhalskanker, borstkanker, dikkedarmkanker, huid- en prostaatkanker.
Bij genetische screening gaan artsen op zoek naar genetische mutaties bij personen van wie familieleden eerder al kanker kregen. De Stichting tegen Kanker raadt drie screenings aan. Van 50 tot 69 jaar tweejaarlijks een mammografie om borstkanker op te sporen. Een uitstrijkje elke drie jaar tot 65 jaar - na eerst twee normale uitstrijkjes met één jaar ertussen - om baarmoederhalskanker te onderzoeken.
Een systematische screening op zoek naar occult bloed in de stoelgang, vanaf vijftig jaar tot 74 jaar. Daarmee spoor je dikkedarm- en endeldarmkanker op.

Beter voorkomen dan genezen!


EEN OOGTEST

Vanaf 45 jaar verliest je ooglens beetje bij beetje haar soepelheid. Het gevolg: dichtbij zie je minder duidelijk.

EEN HOORTEST

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je hoort. De wetenschappelijke term voor dat progressief gehoorverlies: presbyacusis.

EEN GEHEUGENTEST

De ziekte van Alzheimer komt weinig voor bij vijftigers. Heb je toch je twijfels? Vraag je huisarts om de CODEX-test af te nemen. Drie minuten lang moet je daarbij eenvoudige woordjes herhalen en memoriseren.

EEN BEZOEK AAN DE DERMATOLOOG

Vooral om de evolutie van je schoonheidsvlekken te onderzoeken.

EEN BEZOEK AAN DE HUISARTS

Om te checken of je geen inentingen gemist hebt.